Welcome to HRStrategy

Top 20 Frequently Asked Marketing Interview Questions Answers

Are you afraid of what type of questions will be asked in a marketing interview? It is normal for everyone to be intimidated by interviews and when there is cut-throat competition in the field, it makes it even more difficult. This article will help you to be prepared for some of the important questions that are asked in a marketing interview.

Different industries have different marketing interview questions that are focussed on the work. However, most of the questions that are asked have a common theme about how well you know your marketing basics and core processes that are involved in it. Usually, the questions fall into three different categories:

Skill-based questions

Situational questions

Interpersonal/Personality questions

Skill-based questions 

These questions determine your technical knowledge of marketing are the most important ones: 

Q1. What are the 8 Ps of marketing? 

Ans. The 8 Ps of marketing are – product, place and time, price, promotion, process, physical environment, people, and productivity and quality. 

Q2. What is your expertise – B2B or B2C? 

Ans. If you are interviewing for a B2B profile and you have only worked in a B2C profile, be sure to show how you can transfer your skills in that area to the current situation. 

Q3. Name 5 essential elements of a marketing campaign 

Ans. The five essential elements of a successful marketing campaign are –

1) the target,

2) the value proposition,

3) the call-to-action message,

4) the delivery method and

5) the follow-up. 

Q4. What are the marketing channels that you have experience working in? 

Ans. This question is to test your knowledge in the marketing channels that you have worked with. So, do not just mention the channels but describe how you used them to deliver successful marketing campaigns. 

Q5. Are you familiar with any analytics platform? What are the platforms that you used in your previous job? 

Ans. Mention the platforms that you have worked with and how it has helped in your marketing plans. 

Q6. Can you give us a customer trend that is happening in our industry right now? 

Ans. This shows how prepared you are for the interview. Before going for the interview, go through the industry news and understand what are the current trends and customer insights. 

Q7. How did you measure the impact of a successful campaign for a product that you marketed? 

Ans. Describe the metrics that you fixed before starting the campaign and how you measured those metrics. Explain how you analysed those metrics and turned them into meaningful patterns which showed the impact. 

Situational Questions 

These type of questions are asked by interviewers to measure how you will perform under different circumstances. 

Q8. If a customer left a negative review on a website or an online platform, how will you respond to the customer? 

Ans. When a customer leaves any negative review, the best way to respond is to make the customer feel important by addressing the problems he faced. This will, automatically, make the customer feel connected and will be delighted by the support he received, leading to a positive feedback. 

Q9. You have a marketing funnel of 10000 potential customers, 1000 leads and 50 conversions, out of which only 10 are new customers. How will you plan your marketing campaigns and focus on which part of the marketing funnel? 

Ans. The best answer would be to focus on getting new customers, the second important part of your marketing campaigning would be getting more leads and if you could afford more resources, you can focus on improving the conversion process. 

Q10. Gives us an example of a successful campaign you ran and how you did it? 

Ans. Explain a campaign which has performed extremely well due to your innovativeness and the techniques you used to achieve it. 

Q11. If you are tasked with the branding campaign of a new product, how will you do it? 

Ans. Tell the interviewer how you have handled such campaigns before and what are the ways you did like creating a new tagline, a logo and how you connected with the targeted audience. 

Q12. How will you market a product if your budget was reduced to half? 

Ans. Explain to the interviewer how you will try innovative ideas and focus on the best ways to increase the efficiency of your marketing campaigns. 

Q13. What are the aspects you look while launching a product? 

Ans. Launching a product is all about timing, market and creating a vibe. There should be a good build-up to promoting the product before its launch so that the interest in the market is captured. Also, the timing should be perfect so that it does not have to compete with a newly-launched similar product.  

Q14. Have you ever changed a customer’s perspective of a product that you marketed? 

Ans. Tell the interviewers about any of your marketing campaigns which changed the way customers viewed the product and helped in improving the sales. Interpersonal/Personality Questions Interviewers get to know about you and your personality through these questions. 

Q15. What is the best thing you love about marketing? 

Ans. Doing a job without loving it is not a healthy thing. Through this question, the interviewer checks how much passionate you are about marketing and the value that you can add to the organisation. 

Q16. What type of management style do you prefer? 

Ans. Marketing is usually a combination of creative and analytical skills. Your preference should be such that it gives enough room for creativity while being diplomatic in certain situations. 

Q17. How has your role evolved in your current organisation? 

Ans. Through this question, the interviewer wants to know how much you have learned in your current role and if you are someone who is eager to learn new skills. 

Q18. How important do you feel to communicate with the sales or product team? 

Ans. Communication is a prominent aspect of marketing. You should not only communicate effectively with your customers but also within your organisation, with the product and sales team. This way, you will gain a better knowledge of the product and also understand how your marketing campaigns are working for sales. 

Q19. What is your significant achievement till now? 

Ans. Talk about only the achievements related to marketing field and your profile in order to show that you will bring the same success to the organisation you are interview for. 

Q20. What is your least favourite part of your current job? 

Ans. This is where you should have the art of taking something negative and making it positive. E.g. you can say you hate the idea of manually pulling data, so you automated the process in order for it to become easy for you.

Collected & Edited By : Customer Service HR Strategy Viet Nam

Source                          :  https://learning.naukri.com/articles/top-20-marketing-interview-questions-answers/

———————-Let’s follow us by:

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *